Head

Hvorfor kværner vi ikke længere bønnerne?

Det simple svar er fordi at bønnerne mister noget af sin smag og aroma.


For at forstå hvorfor må vi forstå hvorfor vi kværner kaffebønnerne - nemlig for at trække de aromaer og olier ud af kaffebønnen, som giver den karakteristiske smag og duft. Derefter er til tilføjelsen af vand som trækker smag og aroma ud af kaffebønnerne. Ved at formale bønnerne før forsendelse bliver bønnernes aroma og smag udsat for forskellige faktorer som gør at kaffen mister nogle af sine egenskaber. Her ved vi blandt andet at fugt, ilt og "forurening" spiller en stor rolle. 

Ilt

Ilt er næsten ikke til at komme udenom, men med hele kaffebønner bliver aroma og olier inde i kaffebønnen, og kan ikke komme i kontakt med det. Når kaffen er formalet og kommer i kontakt med ilt, vil de flygtige aromaer miste deres smag. 15 minutter efter kaffen er malet (men ikke brygget) mister kaffen 60% af dens aroma

Fugt

Fugt spiller en stor rolle da kaffeolien reager med vand, hvilket er godt for ellers ville det jo være svært at lave en kop kaffe. Problemet med formalet kaffe er at når kaffen kommer i kontakt med den fugt der er i luften, begynder olierne at udvande, og smagen forsvinder derfor.

Forurening

Kaffeolien i kaffebønnen er meget skrøbelige, og er meget modtagelige overfor andre dufte. Hvis du fx. opbevarer din kaffe i skabet sammen med varer som har en stærk duft, vil din kaffe højst sandsynligt komme til at smage lidt af dem. Formalet kaffe er ekstra sensitiv, da bønnernes aroma er ekstra udsatte.

Alt i alt er en fungerer skallen på en hel kaffebønne som beskyttelse for de lækre aromaer og smagsnuancer som bønnen har at byde på - ved at bryde "forseglingen" lang tid før brygningen, bliver den i forvejen skrøbelige bønne udsat for mange faktorer som gør at den mister smagen. Det er langt det bedste at beholde de olier inde midt i bønnen hvor de er sikre.

Hele og malede kaffebønner

Vores opdagelser

Hos Coffeebeansonline har vi gennem længere tid testet smagen af bønner som er blevet formalet, og bønner som først bliver kværnet inden kaffen bliver lavet, og vi er ikke i tvivl; kaffen smager mest frisk og mere aromatisk når bønnerne er friskt kværnede, end når kaffen er formalet. Derudover har vi testet påstanden om at kaffebønnerne har en tendens til at tage andre dufte til sig. Mens vi ikke kan påstå at vores test-kaffe har haft en bestemt anden duft, så må vi konstatere at den kaffeduft som vi fik med de friskmalede bønner, ikke er den samme som med formalede bønner.


Sidst men ikke mindst; hvorfor maler vi ikke bønnerne længere? Fordi vi elsker kaffe, og det gør næsten helt ondt at male kaffen før afsendelse og vide at den som sidder og venter på sin kaffe, ikke får det bedste produkt og smagsoplevelse som kaffe bestemt er. Det er omvendt kundeservice for os - vi giver dig et bedre produkt, og du får bedre smagsoplevelser. 

Har du ikke en kaffekværner?

Frygt ikke - vi er her for at hjælpe. Vi har den fantastiske kaffekværner fra Bodum som er perfekt til at kværne kaffebønner - lige fra en lækker smagskaffe, til at dyb og mørk Espresso. Fordelen ved Bodum kaffekværnen er at man gennem de gennemsigtige låg kan følge med i processen og derved stanse lige der hvor man synes man har den bedste resultat. Kværnen er derudover nem at bruge og rengøre, og så passer den bare ind i et skandinavisk kaffehjørne. Du kan finde kaffekværnen her.
Ældre poster
Nyere poster
Luk

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Søg

Kurv

Din kurv er tom
Køb nu